Saxonia

Kontakt

ul. Pomorska 571, 92-735 Łódź

Przykładowe menu weselne

 

Jedzenie jest jednym z elementów, dzięki któremu można uznać, że wesele jest udane. Wiemy jak ważny jest to aspekt, dlatego oferujemy Państwu potrawy kuchni polskiej, przygotowane z najwyższą starannością przez naszych kucharzy. 

Poniżej znajdują się propozycje głównych dań weselnych, jednak każdorazowo menu jest omawiane i dostosowywane do Państwa wymagań.

 

Propozycja nr 1 – dania główne: 

  1. Tradycyjny, aromatyczny polski rosół z makatonem, oprószony natką pietruszki.
  2. 3 rodzaje mięsa do wyboru, podane na półmiskach:
    • Kotlet de’volaille
    • Schab opiekany serem z pieczarkami
    • Soczysta pierś z kurczaka z warkoczem boczkowym
      Bukiet świeżych surówek lub warzywa gotowane
      Ziemniaki gotowane, ziemniaki zapiekane, frytki
  3. Strogonow z łyżką kwaśnej śmietany/ Staropolskie flaczki podane z ciepłą bułką bankietową.
  4. Soczysty karczek pieczony z nutą grzybową podny z kluskami śląskimi i kapustą zasmażaną po staropolsku.
  5. Barszczyk czerwony podany z gorącym pasztecikiem lub uszkami/Żurek staropolski po szlachecku z wędzoną kiełbasą i jajkiem.

 

Propozycja nr 2 – dania główne: 

  1. Tradycyjny, aromatyczny polski rosół z makatonem, oprószony natką pietruszki.
  2. 4 rodzaje mięsa do wyboru, podane na półmiskach:
    • Kotlet de’volaille
    • Schab opiekany serem z pieczarkami
    • Pierś z kurczaka z warkoczem boczkowym]
    • Filet z piersi kurczaka z kaparami i plastrem cytryny
      Bukiet świeżych surówek lub warzywa gotowane
      Ziemniaki gotowane, ziemniaki zapiekane, frytki
  3. Bigos staropolski podany z dwoma rodzajami mięsa do wyboru/Pieczony karczek z nutą grzybową podany z kluskami śląskami kapustą zasmażana.
  4. Szaszłyki drobiowe przekładane boczkiem z warzywami, podudzia pieczone oraz frytki, ziemniaki gotowane, ziemniaki zapiekane.
  5. Barszczyk czerwony podany z gorącym pasztecikiem lub uszkami/Żurek staropolski po szlachecku z wędzoną kiełbasą i jajkiem.