Przykładowe menu weselne
Jedzenie jest jednym z elementów, dzięki któremu można uznać, że wesele jest udane. Wiemy jak ważny jest to aspekt, dlatego oferujemy Państwu potrawy kuchni polskiej, przygotowane z najwyższą starannością przez naszych kucharzy.
Poniżej znajdują się propozycje głównych dań weselnych, jednak każdorazowo menu jest omawiane i dostosowywane do Państwa wymagań.
Propozycja nr 1 – dania główne:
- Tradycyjny, aromatyczny polski rosół z makatonem, oprószony natką pietruszki.
- 3 rodzaje mięsa do wyboru, podane na półmiskach:
- Kotlet de’volaille
- Schab opiekany serem z pieczarkami
- Soczysta pierś z kurczaka z warkoczem boczkowym
Bukiet świeżych surówek lub warzywa gotowane
Ziemniaki gotowane, ziemniaki zapiekane, frytki
- Strogonow z łyżką kwaśnej śmietany/ Staropolskie flaczki podane z ciepłą bułką bankietową.
- Soczysty karczek pieczony z nutą grzybową podny z kluskami śląskimi i kapustą zasmażaną po staropolsku.
- Barszczyk czerwony podany z gorącym pasztecikiem lub uszkami/Żurek staropolski po szlachecku z wędzoną kiełbasą i jajkiem.
Propozycja nr 2 – dania główne:
- Tradycyjny, aromatyczny polski rosół z makatonem, oprószony natką pietruszki.
- 4 rodzaje mięsa do wyboru, podane na półmiskach:
- Kotlet de’volaille
- Schab opiekany serem z pieczarkami
- Pierś z kurczaka z warkoczem boczkowym]
- Filet z piersi kurczaka z kaparami i plastrem cytryny
Bukiet świeżych surówek lub warzywa gotowane
Ziemniaki gotowane, ziemniaki zapiekane, frytki
- Bigos staropolski podany z dwoma rodzajami mięsa do wyboru/Pieczony karczek z nutą grzybową podany z kluskami śląskami kapustą zasmażana.
- Szaszłyki drobiowe przekładane boczkiem z warzywami, podudzia pieczone oraz frytki, ziemniaki gotowane, ziemniaki zapiekane.
- Barszczyk czerwony podany z gorącym pasztecikiem lub uszkami/Żurek staropolski po szlachecku z wędzoną kiełbasą i jajkiem.